Wpis powstał w ramach akcji konkursowej
"Wielkanocne wypieki z Delectą".
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
Ciasto orzechowe:
- 5 jajek
- 18 dag cukru pudru
- 8 dag orzechów włoskich lub laskowych
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Krem:
- 2 szklanki mleka
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta
- 2 torebki budyniu waniliowego Delecta
- kostka masła (25 dag)
Ciasto francuskie rozmrażamy i rozkładamy na blaszcze wysypanej mąką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze temp. 200 stopni (dwa placki).
Ciasto orzechowe:
Ucieramy 4 żółtka z połową cukru pudru. Dodajemy 4 białka ubite z resztą cukru, mielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy pół godziny w temperaturz 150 stopni.
Krem:
Łączymy mleko z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Gotujemy, studzimy i ucieramy z masłem.
Jeden upieczony płat ciasta francuskiego smarujemy połową kremu. Przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
pysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, z pewnością smakowało wybornie :)
OdpowiedzUsuń