poniedziałek, 3 listopada 2014

Biszkopt z makiem

Takie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową.




Składniki na biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy utarte żółtka, cukier i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekrajamy na dwa placki.

Składniki na masę makową:
  • 30 dag maku 
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • zapach migdałowy
  • niecała szklanka cukru

Mak gotujemy dwie godziny, następnie dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy kostkę masła, jajka, mąkę ziemniaczaną, zapach migdałowy, cukier. Wszystko gotujemy - uważamy, żeby mak się nie przypalił. Gorącą masą przekładamy wcześniej upieczony biszkopt.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.