Składniki na biszkopt:
- 7 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy utarte żółtka, cukier i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekrajamy na dwa placki.
Składniki na masę makową:
- 30 dag maku
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- zapach migdałowy
- niecała szklanka cukru
Mak gotujemy dwie godziny, następnie dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy kostkę masła, jajka, mąkę ziemniaczaną, zapach migdałowy, cukier. Wszystko gotujemy - uważamy, żeby mak się nie przypalił. Gorącą masą przekładamy wcześniej upieczony biszkopt.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.