niedziela, 29 marca 2015

Ciasto orzechowe z kremem

Zbliża się Wielkanoc. Poszukujemy przepisów na różne ciasta, aby później zaskoczyć gości. Ciasto orzechowe z kremem dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole, a do tego wszystkim smakuje.



Wpis powstał w ramach akcji konkursowej 
"Wielkanocne wypieki z Delectą".


55embed 34lnspjt9ozu3m2dupn2gymw4lseaazz

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego

Ciasto orzechowe:

  • 5 jajek
  • 18 dag cukru pudru
  • 8 dag orzechów włoskich lub laskowych
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta
  • 2 torebki budyniu waniliowego Delecta
  • kostka masła (25 dag)

Ciasto francuskie rozmrażamy i rozkładamy na blaszcze wysypanej mąką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze temp. 200 stopni (dwa placki). 

Ciasto orzechowe:
Ucieramy 4 żółtka z połową cukru pudru. Dodajemy 4 białka ubite z resztą cukru, mielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy pół godziny w temperaturz 150 stopni.

Krem:
Łączymy mleko z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Gotujemy, studzimy i ucieramy z masłem.

Jeden upieczony płat ciasta francuskiego smarujemy połową kremu. Przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



2 komentarze:

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.