sobota, 10 października 2015

Pierożki z jabłkami

Gdy przychodzi sezon na jabłka, pieczemy szarlotki, jabłeczniki. Można również upiec kruche  pierożki z jabłkami. Smaczne, proste w przygotowaniu - idealnie pasują do kawy.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kg jabłek 
 Na stolnicy łączymy oba rodzaje mąki. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na każdym kółku układamy pokrojone jabłka, składamy pierożki na pół i widelcem dociskamy brzegi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Smacznego!



 

 

2 komentarze:

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.