Składniki:
- 3 torebki ryżu
- 15 udek
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 25 dag pieczarek
- 6 łyżek ketchupu
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
- pieprz
- sól
- 3 łyżki oleju
- oregano
- wegeta
- słodka papryka
- 80 g masła
Mięso myjemy i nacieramy solą, pieprzem, papryką oregano, wegetą, olejem, ketchupem i odstawiamy na dwie godziny.
Masło
kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na masło
wsypujemy suchy ryż, a na nim układamy pokrojone cebule, pieczarki i paprykę. Następnie układamy
udka. Całość zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie
wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180
stopni.
A ryz ma być ugotowany juz czy z paczki wsypać? Musze spróbować to zrobić.
OdpowiedzUsuńJa wsypuję prosto z torebki. Po upieczeniu jest bardzo miękki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPieczenie pod przykryciem czy bez?
OdpowiedzUsuńJa piekę bez przykrycia.
UsuńWygląda pysznie. Tylko pichcić.
OdpowiedzUsuń