Chilli con carne
Dzisiaj kuchnia meksykańska - chilli con carne. Danie szybkie, jednogarnkowe. Mielona wołowina doprawiona chilli z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli na pewno będzie smakowała. Nie zapomnijcie o lampce dobrego czerwonego wina.
Składniki:
- 70 dag mielonej wołowiny
- duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy chilli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 kostka bulionu wołowego
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na nim delikatnie przesmażamy cebulę, dodając czosnek, chilli i oregano. Cały czas mieszamy. Stopniowo dodajemy mieloną wołowinę, aby zrumienić ją z każdej strony. Dodajemy pomidory z zalewy i pół puszki soku pomidorowego. Dodajemy bulion wołowy, paprykę pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię przykrywamy i gotujemy 20-25 minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i jeszcze trochę gotujemy.
Smacznego!
Uwielbiam kuchnię meksykańską! Chilli Con Carne to jedno z moich ulubionych pozycji! :)
OdpowiedzUsuń