niedziela, 29 listopada 2015

Przekładaniec jabłkowo-orzechowy

Zbliżają się święta. Zastanawiamy się co przygotować, czym zaskoczyć rodzinę. Proponuję pyszne wielowarstwowe ciasto - przekładaniec jabłkowo-orzechowy. Na pewno będzie smakować.



Składniki:

Ciasto:
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • paczka biszkoptów
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • pół szklanki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 białka
  • szczypta soli
Masa orzechowa:
  • 20 dag zmielonych orzechów
  • 1 szklanka słodkiej śmietany 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła 
  • 2 jajka
Do dekoracji:
  • polewa czekoladowa
 Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę (kwadratową lub tortownicę) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Każdy placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka, zalewamy 1/3 szklanki wody i zasypujemy cukrem. Cały czas mieszając smażymy ok. 20 minut. Odstawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do przestudzonych jabłek.
Masa orzechowa:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy orzechy i powoli wlewamy śmietanę.Masę orzechową zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy i porcjami dodajemy chłodną masę. 

Pierwszy placek smarujemy masą jabłkową, układamy na niej warstwę biszkoptów. Na biszkopty nakładamy masę orzechową i drugi placek. Całość smarujemy polewą czekoladową. Możemy posypać czekoladą lub zmielonymi orzechami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.