piątek, 20 listopada 2015

Kurczak na ryżu z pieczarkami i papryką

Kurczak na ryżu z pieczarkami i papryką - danie godne polecenia wszystkim zapracowanym.




Składniki:

  • 3 torebki ryżu
  • 15 udek 
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 25 dag pieczarek
  • 6 łyżek ketchupu
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • oregano
  • wegeta
  • słodka papryka
  • 80 g masła
Mięso myjemy i nacieramy solą, pieprzem, papryką oregano, wegetą, olejem, ketchupem i odstawiamy na dwie godziny. 
Masło kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na masło wsypujemy suchy ryż, a na nim układamy pokrojone cebule, pieczarki i paprykę. Następnie układamy udka. Całość zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. A ryz ma być ugotowany juz czy z paczki wsypać? Musze spróbować to zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wsypuję prosto z torebki. Po upieczeniu jest bardzo miękki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczenie pod przykryciem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Tylko pichcić.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.