czwartek, 7 maja 2015

Czekoladki z kremem orzechowym

Niedawno moja córcia przygotowała dla mnie wspaniałą niespodziankę - własnoręcznie zrobione czekoladki z kremem orzechowym. To wspaniały sposób na okazanie uczuć bliskiej osobie.




Składniki:
  • 200 g kuwertury czekoladowej białej
  • 200 g kuwertury czekoladowej mlecznej
  • masło orzechowe
  • cukier puder
Do miseczki wkładamy kuwertury połamane na kawałki. Ustawiamy miseczkę na rondelku wypełnionym do połowy wodą. Podgrzewamy wodę na małym ogniu i nie dopuszczamy do jej zagotowania. Mieszamy cały czas, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Silikonowe foremki wypełniamy roztopioną czkoladą do 1/3 wysokości. Wkładamy odrobinę masła orzechowego utartego z cukrem pudrem (ilości cukru pudru nie podaję, dodajemy według własnego smaku) i foremki wypełniamy pozostałą częścią czekolady. Wypełnione foremki wkładamy do lodówki. Po ostygnięciu czekolada stwardnieje i sama odejdzie od ścianek foremki. 

Smacznego!






5 komentarzy:

  1. ale supcio Pani Elu!!!!! POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  2. om nom nom właśnie robię dzieciom, jestem taka głodna, że już bym zjadła om nom nom

    OdpowiedzUsuń
  3. Może warto takie czekoladki nadziać wiśnią namoczoną w alkoholu. Co o tym myślicie?

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.