Przepis bierze udział w akcji
"Milion Smaków Truskawek"
Składniki:
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- szczyptę soli
- 4 jajka
- 500 g mąki
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 100 g grubo posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
Krem "biała dama":
- 2 śmietany 30%
- 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- truskawki
Masło ucieramy z cukrem na pienistą masę. Dodajemy sól, a następnie - pojedynczo - jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu wsypujemy kawałeczki czekolady. Blaszkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Serki homogenizowane, cukier puder i cukier waniliowy miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową.
Galaretki przygotowujemy według przepisu.
Na upieczonym cieście układamy pokrojone truskawki. Na nie nakładamy krem "biała dama". Następnie na kremie układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.