niedziela, 31 maja 2015

Wykwintne ciasto z truskawkami

Wszyscy lubimy truskawki, a z nich pyszne ciasta, desery. Ja przygotowałam ciasto pachnące truskawkami. To dobry początek sezonu truskawkowego.



Przepis bierze udział w akcji 
"Milion Smaków Truskawek"

Milion Smaków Truskawek - druga edycja



Składniki:
Ciasto:
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • szczyptę soli
  • 4 jajka
  • 500 g mąki
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 100 g grubo posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
Krem "biała dama":
  • 2 śmietany 30%
  • 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki
Masło ucieramy z cukrem na pienistą masę. Dodajemy sól, a następnie - pojedynczo - jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu wsypujemy kawałeczki czekolady. Blaszkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Serki homogenizowane, cukier puder i cukier waniliowy miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową.

Galaretki przygotowujemy według przepisu. 

Na upieczonym cieście układamy pokrojone truskawki. Na nie nakładamy krem "biała dama". Następnie na kremie układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.