środa, 20 maja 2015

Tort urodzinowy

Delikatny biszkopt, jeszcze delikatniejszy krem - pianka. Ten tort to wykwintny deser na urodziny mojej córki. 




Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 0,2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty.

Krem:
  • 3 "Śnieżki"
  • 600 ml mleka
  • 600 ml wody
  • 3 galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy, aby była tężejąca. "Śnieżkę" ubijamy w 200 ml zimnego mleka. Do ubitej "Śnieżki" dodajemy galaretkę. Tak robimy z pozostałymi galaretkami i "Śnieżkami".

Każdy biszkoptowy krążek ponczujemy i kolejno nakładamy ubitą "Śnieżkę" (biszkopt, pianka, biszkopt, pianka, biszkopt, pianka). Wierzch tortu ozdabiamy owocami.

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.