sobota, 21 lutego 2015

Zupa z dyni

Dynia jesienią cieszy się dużą popularnością, ale aromatyczną i rozgrzewającą zupę z dyni możemy podać również zimą. Jej smak możemy zaostrzyć papryczką chilli. Można również dodać prażone pestki dyni.





Składniki:
  • 0,5 kg marchwi
  • 75 dag miąższu z dyni
  • 2 udka z kurczaka
  • pół litra bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • papryczka chilli
  • posiekany koperek
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Marchewkę kroimy na talarki i gotujemy w bulionie warzywnym. Dodajemy dynię, papryczkę chilli (może być w płatkach lub świeża drobno pokrojona). Wszystko miksujemy i gotujemy. Dodajemy ugotowane , pokrojone w paski mięso z udek. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać rosół powstały z ugotowanych udek. Zupę dekorujemy śmietaną i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Przepis wypróbuję na 100% z tego powodu, że jeszcze nigdy nie jadłam zupy z dyni. Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.