środa, 21 stycznia 2015

Kartacze

Ziemniaki są u nas popularnym warzywem. Lubimy placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze, inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania. 




Składniki:
  • 20 dużych ziemniaków
  • 0,5 kg mięsa z łopatki 
  • 20 dag mąki
  • boczek wędzony
  • cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Połowę ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku położyć gazę). Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha niż mokra. Pozostałe gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Ugotowane i starte ziemniaki łączymy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i wszystkie składniki mieszamy. Mięso mielimy razem z cebulą,  dodajemy jajko, przyprawy (mięso może być surowe lub wcześniej ugotowane). Z masy ziemniaczanej robimy placki wielkości dłoni, na które nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi i formujemy podłużne kartacze. Ostrożnie wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy około 30 minut. Kartacze możemy okrasić smażonym boczkiem i cebulą.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.