sobota, 13 czerwca 2015

Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem

Wszyscy uwielbiamy ciasto francuskie na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam fantastyczne koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i mięsem drobiowym. To pyszna przekąska - polecam :)




Składniki:
  • ciasto francuskie
  • 1 filet z kurczaka
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • bulion warzywny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • płatki chilli
  • olej Kujawski
  • ser żółty
  • natka pietruszki
Pieczarki obieramy, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy do foremek tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy foremki i nakładamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy startym serem lub ser kroimy w cienkie paseczki i układamy z niego kratkę. Zapiekamy przez kolejne 10 minut na złoto.

Smacznego!








Wierzch posypać tartym żółtym serem i zapiekać przez kolejne 10 minut na złoto. Podawać dowolnie z dodatkiem np. sosu beszamelowego (klik). Smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.