sobota, 24 stycznia 2015

Sernik gotowany na biszkopcie

Bardzo lubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne uroczystości
.



Składniki:

Biszkopt według przepisu 
http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/07/truskawkowa-fantazja-dzisiaj-proponuje.html

Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 3 jaja (pianę ubić z białek)
  • 20 dag margaryny
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy

dżem jagodowy i jagody mrożone lub świeże

Masa śmietanowa:

  • 0,5 śmietany tortowej
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Wykonanie:
Pieczemy biszkopt. Gdy wystygnie przekrajamy go na dwie części. Jedna część grubsza będzie spodem i jej nie nasączamy. Drugą część można nasączyć.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy żółtka, ser (wcześniej zmielony lub z wiaderka). Wszystko dobrze miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Masę przelewamy do garnka, mieszając gotujemy . Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem i proszkiem budyniowym. Wlewamy to do masy serowej intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje.
Grubszą część biszkoptu smarujemy cienką warstwą dżemu jagodowego i wykładamy jagody. Na jagody wylewamy ciepłą masę serową i schładzamy. Na masę serową kładziemy cieńszy biszkopt i nasączamy ponczem. 
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na biszkopt.
Wierzch ciasta możmy ozdobić starta czekoladą lub jagodami.

Smacznego!




1 komentarz:

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.