niedziela, 11 stycznia 2015

Miętowy torcik

W internecie znalazłam ciasto "Miętus". Zastanawiałam się, czy ciasto o smaku miętowym może być smaczne. Co prawda nie przepadam za miętą, ale dlaczego nie spróbować. Zrobiłam w formie tortu i jestem zachwycona. Ten tort zaskoczy Cię smakiem. Naprawdę jest rewelacyjny. 


Składniki:

Biszkopt (duża tortownica):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Masa miętowa:

  • 150 g landrynek miętowych
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
Masa śmietankowa:

  • 1 galaretka agrestowa
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 1 śmietan-fix
Dodatkowo:

  • 2 paczki herbatników
  • czekolada do starcia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
W 0,5 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru. Resztę mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuszek.
Landrynki miętowe wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i na wolnym ogniu rozpuszczamy je. Cały czas mieszamy, łatwo przyklejają się do dna rondelka. Lekko przestudzony syrop miętowy wlewamy do budyniu.
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć, zaczynamy ubijać śmietanę dodając śmietan-fix. Dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.
Na naponczowany biszkopt nakładamy masę miętową. Na niej układamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy śmietanę. 
Całość posypujemy startą czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki.

Smacznego!










1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis :). Uwielbiam miętowe czekoladki. I planuję już od dawna, żeby zrobić jakieś " miętowe " ciasto. A że opis zachęca, to przy najbliższej okazji wypróbuję miętowy torcik :). Pozdrawiam :) !

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.