Placki miodowe:
- 4 szklanki maki pszennej
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 300 g margaryny "Kasia"
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kg mielonego białego sera
- 200g margaryny "Kasia"
- 2 jajka
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 puszka masy krówkowej
- posiekane orzechy
- Placki miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich pieczemy w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia ok. 15 minut w 200 stopniach.
- Sernik gotowany: W garnku roztapiamy masło, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy jajka, cukier biały, cukier wanilinowy, Dokładnie mieszamy i zagotowujemy na średnik ogniu, uważając, żeby masa się nie przypaliła. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy mąkę z budyniem i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy ponownie masa się zagotuje odstawiamy z palnika. Ciepłym serem przekładamy miodowe placki.
- Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami.
- Smacznego!
Przepyszne ciasto, mam dokładnie taki sam przepis :) Nigdy nie jadłam lepszego placka.
OdpowiedzUsuńWygląda Pysznie!
OdpowiedzUsuńDużo słyszałam o serniku gotowanym, ale jeszcze nie miałam okazji próbować. Dlatego na pewno skorzystam z tego przepisu. A po sobie zostawiam tą stronkę - https://najlepszewkuchni.pl/ gdzie znajdziecie również sporo ciekawych i godnych wypróbowania przepisów na każdy dzień :)
OdpowiedzUsuńMiód zawsze sprawdza się w kompozycjach kulinarnych:)
OdpowiedzUsuń