Składniki:
- 280g cukru pudru
- 200 g mielonych migdałów
- 5 białek
- 140 g cukru
- barwniki spożywcze
Krem z białej czekolady:
- 250 g białej czekolady
- 400 ml śmietany kremówki 36 %
Do miski wsypujemy cukier puder i zmielone migdały. Mieszamy składniki mikserem na szybkich obrotach 20-30 sekund, aż utworzy się jednolita mieszanka. Białka ubijamy na sztywną, gęstą pianę. Dodajemy stopniowo cukier puder - ciągle mieszając. Jeśli chcemy mieć makaroniki w różnych kolorach, należy pianę podzielić na kilka porcji i do każdej dodać odrobinę barwnika spożywczego. Pianę ubijamy ponownie, aby uzyskać jednolity kolor. Do każdej porcji dodajemy równe ilości sypkie składniki i mieszamy. Masą wypełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy 40 małych kółek o średnicy 3cm (ja korzystam ze specjalnej maty silikonowej do makaroników). Makaroniki pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 12 minut.
Ostrym nożem siekamy białą czekoladę, wsypujemy do miski żaroodpornej. Połowę śmietany doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę polewamy gorącą śmietaną i pozostawiamy składniki na 1-2 minuty. Następnie szybko mieszamy drewnianą łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Krem z białej czekolady pozostawiamy do schłodzenia, mieszając od czasu do czasu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z kremem. Krem z białej czekolady przekładamy makaroniki.
Smacznego!
Ślicznie wyglądają takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuń