poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Bakaliowe trufelki

Nie Rafaello, nie Ferrro Rocher, ale pyszne bakaliowe trufelki. Niewielkie kulki z mnóstwem bakalii to szybki i smaczny deser na podwieczorek. Są świetne, polecam.


Składniki:
(ok. 25 sztuk)
  • 3 paczki herbatników
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • po 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej
  • 5 dag płatków migdałowych
  • aromat rumowy
  • wiórki kokosowe
Herbatniki ścieramy na tarce lub rozgniatamy wałkiem. Wsypujemy do miski i kolejno dodajemy: cukier puder, kakao, 2 łyżki płatków migdałowych, orzechy, miód, śmietanę, powidła oraz pozostałe bakalie. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy kilka kropli aromatu rumowego. Formujemy kulki o średnicy 3 cm, obtaczamy w pokruszonych migdałach lub wiórkach kokosowych i układamy na tacy. Trufelki odstawiamy do lodówki na sześć godzin.

Smacznego!







1 komentarz:

  1. Mmm muszą być przepyszne :) Będziemy musieli sami spróbować :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.