Wpis powstał w ramach akcji konkursowej
"Wielkanocne wypieki z Delectą".
Składniki:
Biszkopt:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
- 3 łyżki oleju
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać olej. Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.
Masa serowa według przepisu:
http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/sernik-gotowany-na-biszkopcie.html#more
Masa śmietankowa:
- 0,5 litra śmietany tortowej
- 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta
Wykonanie:
Pieczemy biszkopt. Gdy ostygnie ponczujemy go i smarujemy dżemem malinowym. Następnie wykładamy ciepłą jeszcze masę serową i schładzamy. Schłodzony ser posypujemy drobno pokrojonymi brzoskwiniami z puszki i zalewamy je tężejącą galaretką brzoskwiniową (przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu). Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na galaretkę z brzoskwiniami. Tak przygotowane ciasto schładzamy.
Smacznego!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńLubię serniki gotowane, ale Twój to prawdziwa wersja de'luxe :)
OdpowiedzUsuńwolę, gdy wymiary blaszki są sprecyzowane i podane w centymetrach
OdpowiedzUsuńNo to będzie na Wielkanoc sernik
OdpowiedzUsuń