Warzywa często goszczą na naszych stołach. Szybko i łatwo można przygotować sałatkę z białej kapusty "JAK U CHIŃCZYKA".
Składniki:
- 1 średnia biała kapusta lub sałata lodowa
- 2 marchewki
- 2 cebule
Zalewa:
- 1 szklanka octu winnego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
Białę kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w "piórka".
Do garnka wlewamy ocet, olej, wsypujemy cukier i sól. Zalewę gotujemy. Gdy zalewa wystygnie należy zalać nią wszystkie pokrojone składniki i wymieszać.
Smacznego!
Musiałobyć przepyszne!
OdpowiedzUsuńDodasz komentarz? Będzie mi bardzo miło. :)
malinowe-ciasto.blogspot.com
mm, smacznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńMniam, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńNaprawde??? Jedna glowka kapusty albo salary I cala szklanka oleju I szklanka cukru???? Powodzenia. Jak widac, nie wszystkie surowki sa zdrowe!
OdpowiedzUsuńWszystko zależy jak duża jest kapusta,o ilości zalewy musimy już sami zadecydować.
UsuńAle jak smacznie ��
Usuńzamiast szklanki cukru i oleju to chyba powinna być łyżka !!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńTeż się właśnie zastanawiam nad tą ilością zalewy. Myślę, że jak się ma mniejszą kapustę, to można proporcjonalnie zmniejszyć ilość zalewy. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńJeszcze raz sprawdziłam składniki. Wszystko się zgadza, oczywiście można przygotować troszkę mniej zalewy, ale proporcje należy zachować. Sałatka jest naprawdę bardzo smaczna. Polecam.
Usuńa może być kapusta pekińska
OdpowiedzUsuńKapusta pekińska może być, można również wykorzystać sałatę lodową.
UsuńRobię podobną z tym że dodaję jeszcze świeżą paprykę a do zimnej zalewy dwie łyżki musztardy.Proporcje zalewy muszą być takie a przecież nie musi się całą zalewać.Wszystko zależy od wielkości kapusty.Może stać w lodówce do trzech tygodni.Polecam tak do obiadu jak i do kanapek.
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, na pewno spróbuję tak zrobić.
Usuńczy musi być winny ocet?
OdpowiedzUsuńZawsze go dodaję, jest najlepszy. Pozdrawiam.
Usuńwłaśnie zajadam się sałatką - naprawdę smaczna
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje.
UsuńUwierzcie mi to jest najlepsza surówka jaką można szybko zrobić i nie kombinować:czy za słodka czy za kwaśna. Ja zmniejszam proporcje do 1/2 i jest ok .POLECAM !!!! Do zalewy dodaje 1 ząbek czosnku.
OdpowiedzUsuńTen przepis mam juz lata surowka jest wysmienita dostaje rowniez musztarde I razem wszystko gotuje zalewam kapuste mieszam I odstawiam do ostygniecia robie rowniez czerwony kapuste w ten Sam sposob mozna rowniez ta zalewa zalac obgotowane pieczarki super dziekuje za podzieleniem sie tym przepisem pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA ja mam lepszy przepis na sos 2 łyzjki miodu 1 łyżka musztardy 1 cytryna 1 łyżka oliwy wszystko mieszam i polecam kapuche
OdpowiedzUsuńA ja mam lepszy przepis na sos 2 łyzjki miodu 1 łyżka musztardy 1 cytryna 1 łyżka oliwy wszystko mieszam i polecam kapuche
OdpowiedzUsuńNie trzeba gotowć zalewy,a warto do takiej surówki zetrzeć kawałek świeżego ogórka
OdpowiedzUsuńŚwietne są te surówki, kiedyś robiłam podobną. Wszyscy się zajadali.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ewa
wystarczy pół szkl. cukru, oliwy i ocet ale Ryżowy tao tao, podgrzac aż cukier sie rozpuści i gorącym zalac kapuste , i bez cebuli to jest super
OdpowiedzUsuńZalewę można wykorzystać na parę razy chodzi o to żeby kapusta zmiękła.. po paru godzinach można przelać ja do słoiczka zostawiając tylko mała ilość na dnie żeby surówka nie wyschła ja dodaję jeszcze oel sambelek i sezam ;) pycha
OdpowiedzUsuńSuper przepis, muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńSzklanka cukru? szklanka octu? To jakiś żart a nie przepis! Kapusta zmięknie jak się ją posoli, doda oliwy i odstawi na parę godzin
OdpowiedzUsuń1 szklanka cukru O.o ---> too much :D
OdpowiedzUsuń