wtorek, 30 września 2014

Makowe z kremem "biała dama"

Pyszne ciasto z makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy gorącej czekolady.




Skladniki:

Ciasto makowe:
  • 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony)
  • 0,5 kg cukru
  • 16 jajek
  • 2 łyżka miodu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • zapach migdałowy

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Krem "biała dama":
  • 2 śmietany 30 %
  • 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki żelatyny

Serki homogenizowane, cukier waniliowy, cukier puder miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową.

Ciasta makowe kroimy na 2 placki i przekładamy kremem "biała dama".

Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową.

Smacznego!





1 komentarz:

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.