niedziela, 12 kwietnia 2015

Mleczny sernik

Ostatnio podawałam przepisy na serniki gotowane. Dzisiaj czas na sernik mleczny. Bardzo delikatny, puszysty, lekki sernik jaki do tej pory jadłam. Wprost rozpływa się w ustach. 





Składniki:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 12 dag zimnego masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Masa serowa:
  • 80 dag sera na sernik
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 120 ml oleju
  • 250 ml mleka
Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i wszystko siekamy nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto owinięte w folię aluminiową wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blaszkę oprószoną mąką i pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni.

Masa serowa:
4 białka ubijamy na sztywną pianę. Do 4 żółtek wbijamy pozostałe jajko i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo: ser, mleko, budyń i olej. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na spód ciasta. Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Smacznego!





2 komentarze:

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.