piątek, 27 lutego 2015
Ciasteczka budyniowe
Zdarza się Wam, że macie ochotę na coś słodkiego do herbaty? Mnie tak. Dzisiaj proponuję chrupiące i delikatne ciasteczka budyniowe.
sobota, 21 lutego 2015
Zupa z dyni
Dynia jesienią cieszy się dużą popularnością, ale aromatyczną i rozgrzewającą zupę z dyni możemy podać również zimą. Jej smak możemy zaostrzyć papryczką chilli. Można również dodać prażone pestki dyni.
środa, 18 lutego 2015
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Prosta i smaczna przystawka. Oczywiście wtedy, gdy wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami.
wtorek, 17 lutego 2015
Babka serowa z owocami kandyzowanymi
Ciasto godne polecenia. Bardzo smaczna babka serowa o delikatnym pomarańczowym smaku. Trudno doszukać się smaku sera, a właśnie dzięki niemu babka jest wilgotna i nie za słodka.
poniedziałek, 16 lutego 2015
Sałatka z brokułami
Zdrowa, zielona sałatka z brokułami na każdą porę roku. Jeżeli nie mamy świeżych brokułów możemy zastąpić je mrożonymi.
niedziela, 15 lutego 2015
Polędwiczki w boczku
Jeżeli nie chcemy całego dnia spędzić w kuchni i przygotowywać coś pysznego - to może zróbmy polędwiczki w boczku. Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są miękkie, wilgotne, niewysuszone.
sobota, 14 lutego 2015
Pizza na kalafiorze
Przyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze. Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej przygotowanie i właśnie dzisiaj wspólnie ją zrobiliśmy.
środa, 11 lutego 2015
Galantyna z kurczaka
Zawsze zastanawiałam się jak podzielić na porcje faszerowanego kurczaka. Jest na to sposób. Należy kurczaka wyluzować, czyli pozbyć się kości i nie jest to trudne. Galantyna smakuje na ciepło i na zimno.
poniedziałek, 9 lutego 2015
Pizza
Czy wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, a więc do dzieła - drożdże, mąka, mleko, a przede wszystkim pomysły na smaczną pizzę. Ja zrobiłam najprostszą, jaką potrafię - trochę wędliny, pieczarek i gotowa.
środa, 4 lutego 2015
Zupa meksykańska z kurczakiem
Pyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska. Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna zupa na chłodny, zimowy dzień.
Subskrybuj:
Posty (Atom)