czwartek, 25 grudnia 2014

Tort śmietankowy

Tort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy. Palce lizać!




Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka sody
  • mąki tortowej - ile się wgniecie

Ciasto należy zagnieść dwa tygodnie wcześniej. Placki powinny być cienkie. Z całej porcji powinniśmy otrzymać ok. 15 placków. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Masa śmietankowa:

  • 4 szklanki śmietany
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 op. cukru waniliowego

Śmietanę ubić dodając cukier puder i cukier waniliowy.

Przed przełożeniem placki należy zwilżyć. Każdy placek przekładamy wilgotną ściereczką. Teraz musimy je pozostawić, aby placki były wilgotne. Później smarujemy je dużą ilością bitej śmietany.

Polewa:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki masła

Wszystko gotujemy aż będzie gęste i cały tort smarujemy polewą.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.